Castell de Vilamajor
En un petit promuntori -conegut com el turó de la torreta- del poble de Vilamajor la casa comtal de Barcelona hi edificà un petit castell. En època dels comtes bessons Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II ja estava en un estat molt lamentable i se’n demanava una reconstrucció.
La Torre Negra
El castell de base triangular tenia una torre de base circular “La Torre Negra”” feta a base de pedres de riu fosques -d’aquí el seu nom-. D’aquesta torre, actualment, només en queda el topònim i la seva base.
Palau Comtal de Vilamajor
Fou al segle XI quan el casal de Barcelona impulsà l’edificació d’un Palau Comtal a Vilamajor. La màxima època d’explendor fou amb el comte Ramon Berenguer IV i la seva esposa Peronella d’Aragó. Ambdós -especialment la reina-, passaven llargues estades al palau, que tenia una funció de casa d’estiu i hospedatge (es trobava enmig de Barcelona i Girona) que no pas defensiva. Encara es conserven els albarans de les despeses de la familia reial a Palau. L’any 1157, l’infant Ramon -posteriorment conegut com al rei Alfons el Cast I de Catalunya i II d’Aragó- nasqué al palau i hi passà la major part de la seva infantesa.
El Palau estava compost per un recinte sobirà on hi havia el palau i el recinte jussà on hi havia el poble de Vilamajor.
La Torre Roja
La torre d’homenatge del palau “La Torre Roja”, de base quadrada de 5x5metres i 25 metres d’alçada. Els murs de la torre fan 1’6m de gruix i actualment és el campanar de l’Església parroquial de Sant Pere de Vilamajor. El segle XVIII s’engrandiren dos finestrals de l’última planta per encabir-hi les grans campanes. La torre fou restaurada el 1929.
La muralla sobirana
Envolta el que eren el pati d’armes (on ara hi ha l’església de Sant Pere de Vilamajor), l’antiga església romànica, les dependències del castell, la ferreria…
La muralla jussana
Envolta La Força de Vilamajor, el poble, i és envoltada pels fossats.
Torres de defensa
A més de la Torre Roja i de la Torre Negra, hi havia altres torres de defensa a les entrades del recinte. La única que es conserva és can Vila, a l’entrada del carrer de les Brugueres. Es creu que n’hi havia una altra a l’entrada del carrer Ripoll on hi havia can Ferrer Guineu.
Can Vila: Torre de defensa a l’entrada de Brugueres del palau comtal de Vilamajor
Fossars
Muralla nord de La Força de Vilamajor
Seguint les muralles hi havien tres fossars:
• El fossar sud (avui dessecat) que seguia l’actual carrer de la Dàlia.
• El fossar nord (avui dessecat) que seguia la muralla nord seguint el torrent del Ripoll
• El fossar est era la pròpia riera de Vilamajor.
Terratrèmol del 1448
Tot i que ja estava mig abandonat, el cop de gràcia del palau -així com de tot el nucli de La Força de Vilamajor- fou el terratrèmol de Catalunya de 1448 que destruí el castell (poc en quedava), el palau (considerablement) i moltes de les cases i masies de La Força i del terme de Vilamajor. Les runes del castell serviren per a la reconstrucció del poble i de les masies del voltant fins que una ordre del Govern prohibia l’ús de les runes del castell si no era per a reconstruir la nova església de Sant Pere de Vilamajor.
Informació extreta de Wikipèdia